Move 23 november 2005

Nieuwsbrief [email protected]
Electrische Museumtramlijn Amsterdam
onderdeel van de samenwerkende OVMusea

Nieuwsbrief #4, 3e jaargang, 23 november 2005
Haarlemmermeerstation * Amstelveenseweg 264
1075 XV Amsterdam * 0900 - 423 11 00 (20 ct/pm)

Sinterklaas is weer in Amsterdam
De Pepernotentram rijdt weer !


F: René Gerhards

Op zondag 4 december brengt de goedheiligman nog een bezoek aan de Museumtramlijn. Zijn speciale 'pepernotentram' zal twee ritten rijden voor de zoete kinderen.


 F: René Gerhards

Zondag 4 december vertrekt de pepernotentram om 11.00 en 15.00 uur voor een korte tramrit over de Museumtramlijn vol zoetigheid. De tramrit begint bij het monumentale Haarlemmermeerstation en eindigt daar ook. Na de tramrit is er tijd voor warme chocolademelk en gaan we Sinterklaas uit volle borst toezingen in de grote hal van het stations-gebouw.

Kaartjes moeten vanwege het beperkte aantal zitplaatsen worden gereserveerd. Kaartjes kosten 5,- per stuk (Kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis mee, maar moeten op schoot worden genomen). Het programma neemt ongeveer één uur en drie kwartier in beslag.

Reserveren kan zowel per e-mail als telefonisch. Vermeld in uw e-mail altijd uw volledige adresgegevens, telefoon-nummer, de rit van uw keuze en hoeveel kaarten u wilt reserveren. Sinterklaas wil ook graag weten welke kinderen meegaan. De hulppiet zal contact met u opnemen.
Met uw gegevens wordt vertrouwelijk omgegaan en niet beschikbaar gesteld aan derden.
Telefonisch reserveren kunt u doen door te bellen met Tim Castricum op 06-27484666. Laat u bij geen gehoor een bericht achter. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.
Lees meer ...
Sfeervolle tramritten door een idyllisch winters landschap Wegens succes een extra tram ! Oliebollen-rit voor donateurs

F: Rob Klok

F: René Gerhards
Aan het einde van ieder jaar organiseert de Electrische Museumtramlijn Amsterdam de gezellige 'Kerstritten'. Dit jaar rijdt de nostalgische tram op 17, 18 en 24 december 2005.

Tijdens een bijna twee uur durende tramrit over de mooiste tramlijn van Nederland; de Museumtramlijn, kunt u genieten van de prachtige natuur en architectuur van de Zuid-as van Amsterdam en de historische kern van Amstelveen. De tram rijdt langs de volledige oostgrens van het Amsterdamse Bos en passeert daarbij de diverse idyllisch heem-parken van Amstelveen. De rit maakt u onder het genot van oliebollen van Amsterdamse beste oliebollen-bakkerij. Er wordt aan het eindpunt glühwein en warme chocolademelk geserveerd.  Lees meer ...
Zondag 18 december 13.00 uur vertrekt vanaf het Haarlemmer-meerstation een extra kersttram voor donateurs van de OVMusea over de Museumtramlijn. De rit van 15.00 is volgeboekt.

Voor een gereduceerde bijdrage krijgen donateurs een tramrit door een hopelijk winters maar in ieder geval idyllisch landschap. De tramrit wordt aan het eindpunt Bovenkerk onderbroken voor Koek en Zopie: Oliebollen van Amsterdams beste oliebollenbakker, heerlijke glühwein of warme chocolademelk. De mok waarin de dranken worden geschonken mogen deelnemers als aandenken houden.

Reserveren is vanwege het beperkte aantal zitplaatsen verplicht.
Lees meer ...
VPRO-serie 'Hondjes' vanaf 22 november wekelijks op de buis


F: Kleine Storm Mediaproducties

'Hondjes' is een grappige en ontroerende televisieserie over een langharig hondengezin. De hoofdrolspelers zijn drie puppies en hun ouders. De serie 'Hondjes' is deze zomer opgenomen bij de  Museumtramlijn.

Ze hebben hun huis ingeruild voor het vrije leven. De honden vinden een nieuw thuis in een verlaten tram op een rangeerterrein in de grote stad. Daar beleven ze van alles. Zo vinden ze een gestolen tasje, ontmoeten ze een hond die door zijn baasje is achtergelaten en gaan ze op pad met de tram.

Gaandeweg ontdekt het honden-gezin dat het toch niet zo gemak-kelijk is om ongeregeld en ongebon-den te leven; ook de vrijheid heeft zijn prijs. De eerste aflevering werd op 22 november om 17.55 op NL 3 uitgezonden, daarna wekelijks.
Lees meer ...
'Tingeling' reed mee bij 100 jaar electrische tram in Rotterdam


F: Tramgeschiedenis.nl

Eind 2004 vertrok de bijna verAmsterdamste 'Tingeling' terug naar Rotterdam. 'Tingeling' draagt ook bij het Rotterdams museum het nummer 1605.

De viering van 100 jaar electrische tram in Rotterdam werd mede georganiseerd door Stichting RoMeO. De optocht werd gehouden op zondag 18 september. Uiteraard maakten de oudste Rotterdamse trams 1 en 11 deel uit van de optocht, maar ook Tingeling 1605.
De 1605 is in Rotterdam één van de weinige overgebleven thematrams. Reden genoeg om de wagen te laten deelnemen aan de officiële optocht ter gelegenheid van 100 jaar electrische tram in Rotterdam.

In Amsterdam was Tingeling ook een graag geziene gast bij evenementen, maar ook congressen of bij het verhuurd vervoer.
Lees meer ...

Amsterdamse Pekel-wagens tijdelijk naar opslag in Overloon


F: Tim Castricum

Twee Amsterdamse pekelwagens zijn op 28 oktober opgeladen voor transport naar Overloon.

In afwachting van restauratie tot replica's van een Utrechtse stadstram en Vlissingen-Middelbur-ger 2 zijn de pekelwagens H39 en H44 door het Stichts Tram Museum verplaatst van de tramremise Karperweg naar een tijdelijke opslag in het Brabantse Overloon. Daar kwamen de wagens H39 en H44 een dag later aan.

Groninger 6 middelpunt van excursie van NOV Ouwsterhaule


F: Tim Boric

Op zaterdag 3 december gaat het NOV een excursie doen naar Groningen. Voor de echte “Grunnegers” noar stad tou.

Met de Musa GVB 6 Leyland Leopard Verheul uit 1968 wordt deze excursie gereden en mocht de belangstelling te groot zijn voor één bus dan wordt de Den Oudsten Leyland Royal Tiger stadsbus 5509 uit 1971 van de FRAM (Friesland) er aan toegevoegd.
Lees meer ...
Amsterdamse Rail-reiniger Rr3 heerleeft in Openluchtmuseum


F: René Platjouw

De Railreiniger Rr3 van het GVBA zal in het Openluchtmuseum daadwerkelijk gebruikt worden waar hij ooit voor gebouwd is en wordt daarom dan ook geheel gereviseerd.

Het onderstel (voor zover daar bij dit aparte railvoertuig van kan worden gesproken) is er onderuit gehaald na losgesneden te zijn, want alles zat vastgelast. Beide beschikbare motoren zijn weg-gezonden voor revisie. De ooit scheef gemonteerde ophanging is verwijderd, geheel gedemonteerd en schoongemaakt en opnieuw, nu op de juiste manier weer gemonteerd. De krachtige ventilator is nagezien en van een nieuw uitgebalanceerd schoepenrad voorzien. Op 11 augustus 2005 maakte de nog niet voltooide Rr3 een proefrit. Lees meer ...
Partytram SSB 437 vertrekt van Utrecht naar Klagenfurt See


F: Tim Castricum

Bij de tramremise van de Sneltram Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein te Nieuwengein stond al enige tijd motorwagen 437 (ex-Bonn) ter zijde.

De 437 heeft tussen 1994 en 2003 dienst gedaan in Amsterdam. In 2003 werden plannen ontwikkeld om een partytram te laten rijden op de trajecte van de Utrechtse sneltram. De voormalige motorwagen van zowel de Kleinbahn Wesel-Rees als Bonn bleek een geschikt kandidaat. Tijdens het 25-jarig jubileum van de Sneltram werd de tram vol trots getoond. Van de plannen de wagen als partytram te verhuren aan gezelschappen is helaas weinig gekomen. Op 19 oktober is de 437 voor transport opgeladen om de volgende dag bij het Historama in Ferlach, Oostenrijk te worden ontvangen. Lees meer ...
Ongelukkige aanrijding van Graz 206 met een bestelbus


F: Tim Castricum

Op de laatste rijdag werd de drie-wagen-tram uit Graz aangereden door een bestelbus.

Het incident had plaats achter de museumtramremise. De schade aan de tram is beperkt tot wat grovere verfschade en een ontzette treeplank. De schade aan de nieuwe bestelbus was aanzienlijker. Na de formaliteiten in aanweizgheid van de politie kon de tram de rit vervolgen. In de tijd dat de tram heeft stilgestaan is kort gependeld om de vele reizigers toch een rit te kunnen laten maken.
Vandalen zien kans historische trams te bekladden met grafitti


F: Tim Castricum

Voor een derde keer hebben vandalen kans gezien de openluchtremise binnen te dringen en trams te bekladden.

Ondanks het aanbrengen van zogenoemde broekenscheurders hebben vandalen bruut ingebroken in de in de volksmond 'aquarium' genoemde tramremise. Dit maal waren vijf trams slachtoffer van de bijtende teer- en aluminiumspuit-verf. Er is direct aangifte gedaan bij politie. De 'tags'; de handtekeningen van de grafittischrijvers, zijn bij hen bekend.

[ advertentie ]

[ advertentie ]

Copyright © 2000-2005 - Electrische Museumtramlijn Amsterdam
Stelt u geen prijs meer op de ontvangst van deze nieuwsbrief ?
Afmelden doet u door een e-mail te sturen aan de afdeling Publiciteit en Voorlichting

Nieuwe donateurs ontvangen een gratis tramkaartje !


F: René van Lier

Met een financiële bijdrage maakt u de restauratie en het behoud van de prachtige collectie historische trams, bussen en veerponten mogelijk.

Indien u donateur wordt krijgt u van ons een gratis tramkaartje voor de oliebollenrit op 18 december 2005.
Word u donateur via internet na die datum dan ontvangt u een vrij-kaartje voor de eerste rijdag in 2006.
Lees meer ...

 

[ advertentie ]
 

De TouristTram rijdt een weekend lang met een kersttintje


F: Rob Klok

Op zaterdag 17 en zondag 18 december rijdt de TouristTram weer. Dat weekeinde rijdt de tram met een kersttintje, uiteraard met het oog op de dan snel naderende kerstdagen.

Reserveren is niet nodig. De TouristTram vertrekt om 12.00, 13.30, 15.00 en 16.30 uur vanaf de Prins Hendrikkade tegenover het Centraal Station en het Victoriahotel. Kaartjes worden net als vroeger door de conducteur verkocht.
Volwassenen betalen
5,- voor een kaartje. Kinderen en houders van een 65+-pas betalen slechts 3,75. Bent u in het bezit van de Stadspas ? Dan betaalt u ook maar 3,75.

De tramrit duurt ongeveer vijftig minuten en brengt u langs de vele bezienswaardigen van Amsterdam. Veel bezienswaardigheden die niet worden aangedaan door de rondvaartboten. Onderweg krijgt u uitleg over de stad. Lees meer ...

[ advertentie ]
CAFÉ-RESTAURANT 'PRINS-H'
AMSTELVEENSEWEG 266
AMSTERDAM

VOOR RESERVERINGEN
TEL. 020 - 671 27 17

'S WEEKEND TEVENS
BESCHIKBAAR VOOR FEESTEN EN PARTIJEN
 

Dertigste rijseizoen Museumtramlijn met groot succes afgesloten


F: Tim Castricum

Zondag 30 oktober was de laatste dag van het reguliere rijseizoen. Om 17.00 uur precies vertrok de laatste tram bij een beginnende zonsonder-gang om bij terugkomst om kwart na zes in een uitsluitend nog door kunstlicht verlichte remise te worden gestald.

De juweeltjes blijven echter niet tot Pasen 2006 achter slot en grendel. U kunt de trams ook huren voor uw receptie. Er zijn talloze andere reden denkbaar voor welke u een nostalgische tram zou kunnen huren. Neemt u daarvoor een kijkje bij onze verhuurpagina's. Lees meer ...

Geen deelname aan de Museumn8: Het is stil in museaal Amsterdam ...


F: Wouter van Beek

Op zaterdagavond 5 november 2005 voor het eerst in jaren geen museummaterieel meer op straat.

Tijdens de MuseumN8 2005 rijden er helaas geen museumtrams en -bussen. Dit is een rechtstreeks gevolg van de door de gemeente Amsterdam eerder dit jaar afge-dwongen ontruimingen uit de remise Tollensstraat en garage/remise Oost aan de Oranje Vrijstaatkade. Hoewel de samenwerkende Amsterdamse OV-museumorganisaties nog hun uiterste best hebben gedaan om toch het museaal vervoer te kunnen verzor-gen, lukt het de twee grootste museummaterieelleveranciers, het Amsterdams Openbaar vervoer Museum (AOM) en het Museum Streek- en stadsautobussen Amster-dam (MUSA) niet. Lees meer ...

Museumwinkel in het najaar regelmatig geopend


F: Gerrit Prins

De museumwinkel opent op diverse dagen in December haar deuren voor de laatste inkopen voor in de schoen of onder de boom.

De winkel is geopend op 4, 17, 18, 24 en 31 december van half elf tot half zes. Uiteraard zijn diverse souvernirs te koop, maar ook is het antiquariaat uitgebreid en worden nieuwe uitgaven verkocht. De DVD over de Museumtramlijn is nog slechts in beperkte oplage te koop. U kunt uw exemplaar ook via de website bestellen. Lees meer ...
 

[ advertentie ]

Personeel gevraagd ! Wordt conducteur op een antieke tram


F: Tim Castricum

Conducteur ben je niet zomaar, je moet gevoel hebben voor nostalgie. De passagiers hebben talloze vragen over de tram, de route en wat al niet meer ... en die beantwoord jij. Je verkoopt de kaartjes met flair en bent trots op de tram die even in jouw bezit is.

Vanaf 18 jaar kun je conducteur worden. Je staat in voor de veiligheid van de passagiers, van de bestuurder, van jezelf en die van de tram. Maar hoe genoegelijk is het niet om na afscheid te hebben genomen van al die tevreden passagiers tussen de gedreven vrijwilligers 's avonds te borrelen en te bedenken dat het alweer een mooie dag was voor museumtrams.

De Amsterdamse OVMusea zoeken conducteurs met gevoel voor nostalgie en voor trams. Spreekt het jou aan om ook een vrijwillige conducteur te worden ? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Lees meer ...

 

[ advertentie ]