Move 3 mei 2005

Digitale Nieuwsbrief
Electrische Museumtramlijn Amsterdam
onderdeel van de samenwerkende OVMusea

Nieuwsbrief #06/07, 2e jaargang, 3 mei 2005
Haarlemmermeerstation * Amstelveenseweg 264
1075 XV Amsterdam

Eindelijk weer positief nieuws voor de samenwerkende OVMusea !
en neem op Moederdag moeder gratis mee in één van de historische trams op de Museumtramlijn !


De antieke trams rijden dwars door het natuur- en recreatiegebied De Poel in het zuiden
van Amstelveen. F: Jur Deijs

Dankzij collega-museum de Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA), kan het Amsterdams Openbaar vervoer Museum Amsterdam (AOM) de bekende TouristTram© blijven rijden. De EMA was zo vriendelijk stallingsruimte vrij te maken en deze af te staan t.b.v. enkele trams van het AOM, waardoor ritten met historische trams, hoewel op een zeer beperkte schaal, mogelijk blijven. Ook verhuurd vervoer blijft mogelijk.
Alleen op deze manier kunnen nog enige inkomsten worden verkregen om het hoofd boven water te houden.
Het is opnieuw, en alleen aan de inzet van de vele vrijwilligers te danken dat er nog museumtrams  rijden in Amsterdam. Hoewel de TouristTram© en Museumtramlijn,

ook volgens de VVV, belangrijke toeristische publiekstrekkers zijn en veel sympathie oogsten bij het Amsterdamse publiek, interesseert het de gemeente Amsterdam hoegenaamd niets wat er met de musea en hun historische rijdende collecties gebeurd.

Museumtramlijn

Vertrektijden
: 11.00 t/m 13.00 uur iedere 30 min. 13.00 t/m 16.00 uur iederen 20 min., 16.35 en 17.00 uur. vanaf het Haarlemmermeerstation.

Tarieven: volwassenen: 3,50 euro, kinderen 4 t/m 11 jaar:  2,80 euro en (grote) hond/fiets: 2,80 euro. Donateurs rijden op vertoon van hun het Donateursbewijs tegen kortingstarief !

Neem op Moederdag je moeder gratis mee naar de Museumtramlijn

Per antieke tram de natuur in

Restauratie Siemens-Schuckert gaat door


F: René van Lier

F: Tim Castricum
Op de Museumtramlijn kunt u beleven hoe men in vroegere tijden door de diverse Europese steden reiste. Stap in en reis, bijna letterlijk, terug in de tijd. De trams kunt u beleven als tijdmachine. Ervaar die tijd opnieuw of alsnog en beleef de rit van uw leven.

Onderweg kunt u bij één van de veertien haltes uitstappen om aldaar te genieten van de natuur. Bij bijna iedere halte zijn prachtige parken of recreatie-gebieden binnen loopafstand. Bij enkele haltes kunt u zelfs een culturele uitstap wagen: de lokale musea zijn een bezoek meer dan waard. Gebruikt u liever een verfrissing of wilt u ergens een hapje eten ? Diverse horecagelegenheden hebben hun deuren voor u geopend.
De werkgroep Siemens-Schuckert gaat onvermoeibaar door met de restauratie van de in 1923 gebouwde trams. De wagens hebben onderdak gekregen bij de Museumtramlijn.

Sponsoren van het project ontvangen binnenkort een uitnodiging een restauratiedag bij te wonen en te horen in welke staat de wagens worden teruggebracht en wat daarvoor nodig is.

Uw bijdrage blijft welkom op giro 3933987 t.n.v. RETM Amsterdam o.v.v. Fonds Siemens-Schuckert Werke
Amsterdamse pekel-wagens op de Veluwe


F: Tim Castricum

Na de rechtelijke uitspraak medio februari bleek de noodzaak direct ruimte te creëren aan de remise Karperweg om trams vanuit de Tollensstraat plaats te kunnen bieden. Alleen zo kon voorkomen worden dat de trams naar de afgesloten loods in Noord vertrokken. Om in die benodigde ruimte te voorzien werden enkele, reeds van bruikbare onderdelen ontdane, wagens afgevoerd.
De pekelwagens H48, H50 en drie-asser 922 zijn voor een symbolisch bedrag verkocht aan een transport- en overslagbedrijf in Barneveld. Het bedrijf heeft vooralsnog geen concrete plannen met de wagens.

In januari werd een kop van de H50 gehaald en opgeknapt in een studentensociëteit geplaatst.
Met het historisch veer voor Pampus liggen !


F: Tim Castricum

Om in historische sferen te blijven vertrekt u met een antieke salonboot aan de achterzijde van het Centraal Station aan de pier van het Java-veer. Na een tocht over het IJ wordt de boot geschut in de Oranjesluizen. Na aankomst bij het fort Pampus neemt een gids u mee voor een rondleiding. Voor kinderen is er een leuke puzzeltocht. Ook heeft u enige vrije tijd op het fort. Het uitstapje, inclusief vaart en bezoek aan het fort, duurt ongeveer vijf uur.

De boot vaart op 4 juni, 2 juli, 6 augustus en 3 september om 10.30 uur. Kaartjes reserveert u voor

17,50 voor volwassen en 10,50 voor kinderen bij Compass Point communicatie op 075-6402525 tijdens kantooruren.
Ontruiming 'Oost' was helemaal niet urgent

Groot maatschappelijke belang was voor de rechtbank de reden om ontruiming van garage/remise Oost op zeer korte termijn te gelasten. Als niet voor 1 maart ontruiming en aansluitend sloop zou plaatsvinden, liep Amsterdam aanzienlijke rijkssubsidies voor o.a. bodem-sanering en de bouw van een brede school mis. Zo betoogde althans de gemeenteadvocaat namens wethouder Stadig ter zitting. Naar nu blijkt, heeft de gemeente de rechter op het verkeerde been gezet. De garage/remise Oost kon helemaal nog niet gesloopt worden! Dit vanwege een verzoek (door Monumentenzorg Nederland al in 2004 gedaan) om het complex op de monumentenlijst te plaatsen. De bestuursrechter schorste daarop de monumenten-sloopvergunning al in 2004! Dat was ruim voor de zitting waarbij de ontruiming van MUSA en AOM door de kantonrechter werd toegestaan. Lees meer ...
Amszterdam üdvözli Magyaror-szágot !


De 2964 aanvaart na 18 jaar de terugreis. Wetende dat het een gezonde toekomst tegemoet gaat heeft het er vrede mee.
F:
Tim Castricum

De restauratie van de Boedapester 2964, gebouwd in 1912, zou voor de OVMusea een te kostbare en langdurige onderneming worden. Het enthousiasme in Hongarije over een eventuele terugkomst bleek bijzonder groot. Het is om die reden dat de besturen van de OVMusea hebben ingestemd met het vertrek. Het vervoerbedrijf van Debrecen zal zich gaan inspannen voor een welverdiende restauratie.
Amsterdam groet Hongarije !

[ advertentie ]

[ advertentie ]

Historische trams namen afscheid van het publiek


Voor de laatste keer kon het Amsterdamse publiek de unieke vloot historische trams bewonderen in de stad - met dank aan de gemeente. F: Tim Boric

Zaterdag 26 maart gaven de historische trams van het AOM voorlopig voor de laatste keer en op grootse wijze acte de présence voor het grote publiek in Amsterdam. Twee uur lang reden de prachtig gerestaureerde trams gratis afscheidsritten voor het Amsterdamse publiek.
Lees meer ...
Museumbussen in ballingschap !


Terwijl donkere wolken zich boven Amsterdam samenpakken, ontvlucht de oudste rijvaardige stadsbus van Nederland, de hoofdstad. F: Tim Castricum

Recent heeft de deurwaarder de garage vergrendeld. Hierop vooruitlopend heeft MUSA vorige week met een grootscheepse operatie zoveel mogelijk bussen in veiligheid gebracht. Ze vertoeven elders – tot in Friesland toe – in ballingschap, in afwachting van betere tijden.
Lees meer ...

Copyright © 2000-2005 - Electrische Museumtramlijn Amsterdam
Stelt u geen prijs meer op de ontvangst van deze nieuwsbrief ?
Afmelden doet u door een e-mail te sturen aan de afdeling Publiciteit en Voorlichting

Word donateur van de OVMusea !


F: Tim Boric

U kunt ons werk steunen door donateur te worden. U bent donateur voor jaarlijkse minimale bijdrage van € 15,-
Lees meer ...
 

[ advertentie ]


IEDER Z'N EIGEN TROONCAFÉ-RESTAURANT 'PRINS-H'
AMSTELVEENSEWEG 266
AMSTERDAM

VOOR RESERVERINGEN
TEL. 020 - 671 27 17

'S WEEKEND TEVENS
BESCHIKBAAR VOOR FEESTEN EN PARTIJEN

 

Het historisch IJ-Buurt-veer weer in de vaart!


F: Tim Castricum

Ook de nautische tak van het AOM laat zich niet onbetuigd. Na een groot herstelperiode van vele jaren is IJ-veer XIII weer beschikbaar als het Nieuwendammerbootje. Van 1 mei t/m eind oktober 2005 kan het publiek op zon- en feestdagen mee met deze schitterende rondvaart over het IJ. Donateurs varen op vertoon van hun het Donateurs-bewijs tegen reductietarief !

Vertrektijden: 10.30, 13.00 en 15.30 uur vanaf de steiger van de GVB-Waterbus naar het Java-eiland.

Tarieven: volwassenen: 4,50 euro, kinderen 4 t/m 11 jaar:  3,00 euro en (grote) hond/fiets: 2,50 euro.

Lees meer ...

De TouristTram© rijdt weer


F: Matthijs Schoot

De TouristTram© van het AOM rijdt sinds Pasen t/m eind september 2005, op zon- en feestdagen weer vanaf het Centraal Station in Amsterdam (t.o. Victoria Hotel). De prachtige route door de binnenstad voert langs de meeste bezienswaardigheden van de stad.
Tijdens de rit krijgen de passagiers in vier talen uitleg over die bezienswaardigheden. Donateurs rijden op vertoon van hun het Donateursbewijs tegen reductie-tarief !
 

Vertrektijden: 11.00, 12.30, 14.00, 15.30 en 17.00 uur.

Tarieven: volwassenen 5 euro, kinderen 4 t/m 11 jaar: 3,75 euro.

Lees meer ...

[ advertentie ]Café - Biljart
't sluisje

Voor een verfrissing halverwege uw vaart het het Buurtveer !

Nieuwendammerdijk 297
Amsterdam-Noord
020-636 17 12

 

Werkwagens gereno-veerd in eigen beheer

F: Tim Castricum

Het is niet zo dat de aandacht en werkzaamheden van de OVMusea zich beperken tot mooi opgeknapte personentrams. Voor het onder-houd van de Museumtramlijn is het noodzakelijk om over werkmaterieel te beschikken. Door het intensieve gebruik van dit materieel is het noodzakelijk om dit ook periodiek de werkplaats binnen te nemen voor onderhoud of herstel.

D
e (Oost) Berlijnse bakwagens, welke bij het spooronderhoud worden ingezet, zijn door dit zware werk onderhevig aan slijtage, verweer en beschadigingen. Om ervoor te zorgen dat deze wagens ook in de toekomst hun waardevolle rol kunnen blijven spelen, worden ze nu één voor één door onze werkplaats onderhanden genomen. 
Lees meer ...

Ontruiming 'Oost' en Tollenstraat afgerond

F: Tim Castricum

Donderdag 17 maart 2005 is de deurwaarder begonnen met de ontruiming van garage/remise Oost. Als eerste waren de trams aan de beurt. Zij werden stuk voor stuk opgeladen op een tramtrailer en afgevoerd naar een hal in Amsterdam-Noord zonder railaansluiting.
Lees meer ...