Move 19 oktober 2005

Nieuwsbrief Museumtr@M
Electrische Museumtramlijn Amsterdam
onderdeel van de samenwerkende OVMusea

Nieuwsbrief #3, 3e jaargang, 19 oktober 2005
Haarlemmermeerstation * Amstelveenseweg 264
1075 XV Amsterdam * 0900 - 423 11 00 (20 ct/pm)

Als de blaadjes vallen:
Nostalgisch trammen door de herfst


F: René Gerhards

De laatste twee zondagen van oktober kunt u, al trammend door de herfst, genieten van de nostalgie van de antieke trams.

De Museumtramlijn rijdt met trams uit vervolgen tijden die u naar het grootste recreatiegebied van Amsterdam: Het Amsterdamse Bos brengen. Ook rijdt de tram rakelings langs de diverse idyllische heemparken van Amstelveen. In het bezoekerscentrum van het Bos kunt u informatie krijgen over diverse wandelingen en de wisselende tentoonstellingen bezoeken. Als de blaadjes vallen leent de antieke tram zich voor dit soort heerlijke

uitstapjes. Onderweg zijn er gelegenheden om de inwendige mens te versterken. Een heuse conducteur verkoopt u, net als vroeger, de vervoerbewijzen op de tram. Kaartjes kosten € 3,50 voor volwassen, € 2,80 met een kortingsbewijs en € 1,80 voor kinderen tot en met 11 jaar en houders van een 65+-pas. Opstappen kan op iedere halte tussen het Haarlemmermeerstation (Amstelveenseweg) en Station Bovenkerk aan de Noorddammerlaan. Tussen 11.00 en 17.00 wordt volgens frequente dienstregeling gereden. Kijkt u voor de dienstregeling op www.vaarmij.nl.
Jubileum zet historisch openbaar vervoer weer op de kaart Veiling van spoorse zaken ter afsluiting van het rijseizoen

F: René Gerhards

F: Raymond Naber
Op 25 september jl. vierden we dertig jaar historisch openbaar vervoer in Amsterdam. De festiviteiten vonden op en rond de Museumtramlijn plaats.

De gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben een negatief effect gehad op de passagiers-aantallen. De media spraken al van een somber jubileum. Op 25 september bleek daar echter niets meer van te merken. Ruim 3.000 passagiers werden vervoerd en een onbekend groot aantal bezoekers getrokken. Het historisch openbaar vervoer is weer op de kaart gezet. Maar 3000 passagiers is wel erg veel voor een zondag. Weliswaar werd (geprobeerd) met negen dienst-wagens een twintig minuten-dienst te rijden. De toestroom van passa-giers bleek zo groot dat alsnog files ontstonden. Lees meer ...
Op de laatste zondag van oktober wordt de jaarlijkse veiling in het Haarlemmermeerstation gehouden, waarbij allerhande spoor- en tramattributen geveild wordt onder het biedende publiek.

De veiling wordt georganiseerd door de dames van de veilingcommissie Rijdend Electrisch Tram Museum. Het eerste kavel gaat op 30 oktober om 13.00 uur onder de hamer.
Op zaterdag 29 oktober wordt in het Haarlemmermeerstatuin een kijkdag gehouden tussen 13.00 en 16.00 uur. U kunt dan ook de veilingcatalogus inzien. De veilingcatalogus wordt ook op een nog onbekend moment op de website gepubliceerd.

De opbrengsten van de veiling komen zoals gebruikelijk ten goede aan de restauratiefondsen van de Museumtramlijn.
Praagse stadstram luistert jubileum op door stil te staan


F: René Gerhards

De Praagse stadstram 352 heeft na drie jaren liefdevol gerestaureerd te worden op de jubileumdag de eerste rit over de Museumtramlijn kunnen maken.

Helaas bleek de tram last te krijgen van zogenoemde 'warmlopers'. De smering van de assen bleek niet optimaal. De technische dienst evenals de verkeersleider besloten de wagen uit dienst te nemen om schade aan de assen te voorkomen. De tram werd wel tentoongesteld op het emplacement achter het Haar-lemmermeerstation. Tijdens de drie jaar afwezigheid op de tramlijn is de wagen zowel van binnen als van buiten flink onder handen geno-men. Dit alles om de wagen het weelderige aangezicht te verschaf-fen welke het verdient.

De tram, gebouwd in 1915 door de grootste tramfabrikant ter wereld, werd compleet gerestaureerd in 1986 door de stad Praag (Tjechië) aan Amsterdam cadeau gedaan om de onderlinge banden te verster-ken. Het euvel van de 'warmlopers' is inmiddels hersteld.
Auteur van "Van Allan tot Citadis" komt zijn boeken signeren


F: Kees Verhulst

De algemeen directeur van het Rotterdamse vervoerbedrijf RET Pedro Peters kreeg het boek ter ere van honderd jaar electrische tram in Rotterdam al uit handen van de auteur Jan van Huijksloot.

Tussen 12.00 en 12.30 zal de auteur voor liefhebbers zijn nieuwe boek signeren in de Museumwinkel in het Haarlemmermeerstation. Ook de eerder verschenen titels van Van Huijksloot zijn te koop.

De uitverkoop van de Museumwinkel is begonnen. Diverse artikelen, zoals jaarboeken Spoorwegen en Trams, fotoboeken Bahn im Bild en tijdschriften, worden u tot 30 oktober tegen gereduceerd tarief aangeboden.

Daarnaast is de Museumwinkel nog steeds een vertrouwd adres voor alle gangbare nieuwe titels van spoor- en tramboeken, diverse antiquarische titels, diverse trammodellen, tijdschrifen, oude en nieuwe foto's,  ansichtkaarten en uiteraard diverse aandenken aan uw bezoek aan de Museumtramlijn.

Stichting Bever levert maatwerk met twee historische bussen


F: Tim Castricum

Stichting Bever bleek in staat om twee bussen te leveren waarmee een pendeldienst langs Pannenkoekenboerderij Meerzicht en het Cobra-museum werd gereden.

Helaas, maar om begrijpelijke redenen, bleek onze eigen bus-museum MUSA niet in staat om bussen te leveren. Met twee bussen kon Stichting Bever in de behoefte van een pendelbus voorzien. Met een buurtbus van het VAD (1987) en een Den Helderse stadsbus (1976) werden passagiers getrakteerd op een rit door het bos en langs het oude Amstelveen.

Volvo- en Trabant club luisteren jubileum op met oldtimers


F: René Gerhards

Tijdens de voorbereiding bij de organisatie van het jubileum ontstond het idee om oldtimerclubs uit te nodigen om de antieke trams nog meer tot hun recht te kunnen laten komen.

Er was echter weinig tijd meer voor de clubs om hun deelname te kunnen bevestigen. Alleen de Volvo- en Trabantclub konden, vanwege interventie van onze eigen medewerkers, enkele fantastische auto's tentoonstellen. Daarbij brachten enkele particulieren hun eigen oldtimers mee. Zo kon men ook ineens genieten van oldtimers van Renault, Mazda en Citroën.
MUSA-bus NBM 4710 alias de Bolramer wint tweede prijs bij show


F: Tim Boric

Op 9 juli heeft er op het Zaailand te Leeuwarden weer een chauffeurs-behendigheidswedstrijd en oldtimershow plaats gevonden. Jaarlijks organiseert de Chauffeurs Vereniging Friesland een dergelijk evenement.

Het Noordelijk Openbaar Vervoer museum (NOV), welke zich bekommert om enkele bussen van MUSA, bracht MUSA bussen Groningen GVB 6 en NBM 4710 mee. De Leyland Werkspoor 4710 van de NBM (1958) werd door de voorzitter van het CVF tot winnaar van de tweede prijs opgeroepen. Voorzitter MUSA en technisch beheerder NOV namen de prijs in ontvangst.
Stadsbus Maastricht 32 even terug op Maastrichts grondgebied


F: Arthur Staal

Na vele jaren is het gelukt om MUSA's Stadsbus Maastricht 32 weer een keer terug te krijgen in zijn oude werkgebied.
In verband met de levering van de laatste vijf Volvo-stadsbussen aan Stadsbus Maastricht (SBM houdt op te bestaan per 1 januari 2007), was Volvo Truck & Bus Nederland op zoek naar een ludieke manier om dit een feestelijk tintje te geven. Onder-getekende werd in dat verband door Stadsbus Maastricht benaderd om de eerste stap te doen om deze museumbus naar Maastricht te krijgen. Uiteraard was ik uiteindelijk zeer verheugd te horen dat een en ander doorging en het allemaal werkelijk op 21 april 2005 stond te gebeuren. Lees meer ...
Brand verwoest historisch spoor-materieel in Nürnberg


F: Reuters

De grote brand in de Lokomotief-berging van het Museum van de Deutsche Bahn, welke 24 historische voertuigen in de as legde, in vermoedelijk het gevolg laswerkzaamheden aan het dak van de berging.

Enkele uren voor het ontstaan van de brand maandagavond 17 oktober hebben werklui teerbanen op het dak gelast verklaarde de politie, maar de brandoorzaak is nog niet officiëel vastgesteld.

De museumconservator schat de schade op enkele miljoenen euro's, maar uit historisch oogpunt is een onschatbare waarde vernietigd. Tot de niet meer terug te halen unikaten behoort ook het laatste exemplaar van een tot 1959 gebouwde stoomlokomotief.
De woordvoerder van de Deutsche Bahn vind het verlies bitter voor het bedrijf. Zeker omdat het museum toonaagevend is in Duitsland en de verantwoording voor 170 jaar aan erfgoed heeft.

Het museum opent op 20 oktober een tentoonstelling over het railvervoer in de 19e eeuw.
Met Bever naar de Open Dag van het NOV in Ouwsterhaule


F: Tim Castricum

Op zaterdag 22 oktober ’05 zal het Noordelijk Openbaar Vervoer museum een “open dag en dona-teursdag“ organiseren van 10.30 uur tot 17.00 uur. Lees meer ...

Op deze dag zal museumbus 5649 vanuit Heinenoord afreizen naar het Noorderlijk Openbaar Vervoer-museum in het Friese Ouwsterhaule.
Voor slechts € 5,-- kunt U deze dag meereizen opstapplaatsen zijn:
1: Rotterdam Zuidplein 7.45 uur
2: Den Haag CS 8.15 uur
3: Schiphol NS 8.45 uur
4: Amsterdam Haarlemmermeer-station 9.00 uur
5: Almere busstation 't Oor 9.30 uur


U kunt zich op geven door
hier te klikken.


Er wordt een e-mail gestart. Wilt U in deze mail s.v.p. Uw naam, aantal deelnemers, opstapplaats en telefoonnummer vermelden ?
De chauffeur is deze dag te bereiken via telefoonnummer 06-28777146. Bij voldoende animo zal op de terugweg worden gestopt voor het nuttigen van avondeten (niet bij de prijs inbegrepen).

[ advertentie ]

[ advertentie ]


 

Copyright © 2000-2005 - Electrische Museumtramlijn Amsterdam
Stelt u geen prijs meer op de ontvangst van deze nieuwsbrief ?
Afmelden doet u door een e-mail te sturen aan de afdeling Publiciteit en Voorlichting

Word voor donateur en ontvang een gratis tramkaartje !


F: Tim Castricum

Indien u donateur wordt krijgt u van ons een gratis tramkaartje voor een tramrit in het seizoen 2006. Word u donateur voor 29 oktober dan kunt u dit jaar nog mee.
Word u donateur via internet voor minimaal
20,- en voor 17 novem-ber dan kunt u op vertoon van het aan u gestuurde donateurbewijs gratis mee met de oliebollenrit op de museumtramlijn voor donateurs.

Met uw geldelijke bijdrage maakt u de restauratie en het behoud van de prachtige collectie historische trams mogelijk.

Lees meer ...

[ advertentie ]

Er nog enkele DVD's ter ere van het dertig jarig bestaan te koopDe Museumwinkel heeft ter ere van het dertig jarig bestaan een DVD uitgegeven met beelden gemaakt in de afgelopen tien jaar van de Museumtramlijn. De DVD toont u vele facetten van de bijna dagelijkse arbeid op en rond de Museumtramlijn.

De DVD is nog te koop in de Museumwinkel voor slechts
9,95. Bijna honderd exemplaren werden reeds verkocht. Er zijn nog slechts enkele DVD's voorradig. Bestellen kan ook via Internet.
Lees meer ...

[ advertentie ]
CAFÉ-RESTAURANT 'PRINS-H'
AMSTELVEENSEWEG 266
AMSTERDAM

VOOR RESERVERINGEN
TEL. 020 - 671 27 17

'S WEEKEND TEVENS
BESCHIKBAAR VOOR FEESTEN EN PARTIJEN
 

Bijzonder geslaagde proefritten met NBM bijwagen 43


F: Rob Klok

Al jarenlang is NBM (Nederlandsche Buurtspoorweg Maatschappij) bijwagen 43 bij RETM in restauratie.

Inmiddels is deze restauratie zo ver gevorderd dat er op 15 september voorzichtig een eerste proefrit kon worden gemaakt om het gereviseer-de loop- en remwerk van de wagen te testen. Daar er nog geen origi-nele NBM motorwagen beschikbaar is, (maar daar wordt door de werk-ploeg ook hard aan gewerkt) werd de trekkracht verzorgd door de Groningse motorwagen 41.
Lees meer ...

Reserveren voor Sinterklaas- en Kerst-ritten kan vanaf heden


F: René Gerhards

In 2005 worden diverse ritten in het najaar gereden. Op 4 december brengst de goedheiligman een bezoek aan de Museumtramlijn. Op 17, 18, 24 en 31 december kunt u een tramrit maken onder het genot van een heerlijk glas glühwein en een ambachtelijke oliebol.

De Sinterklaasritten op 27 november (zoals aangekondigd in de brochure) kunnen helaas geen doorgang vinden vanwege werkzaamheden.

Reserveren voor deze ritten is noodzakelijk en kan vanaf heden via de website: www.vaarmij.nl. Op de website vind u ook de tarieven en vertrektijden.
Sail 2005 was een groot succes voor de historische IJ-veren


F: Ronald Bos

Sail 2005 was een groot succes.
IJ-veer 13 werd door het Nautisch Evenementen Bureau (NEB) ingehuurd en maakte rondvaarten met VIPS en sponsors. Op deze vaarten was het aanmerkelijk minder druk dan op IJ-veer 11 dat 4 rondvaarten per dag verzorgde vanuit Noord, vanaf café 't Sluisje.

Deze vaarten werden door het publiek bijzonder gewaardeerd en de reacties variëerden dan ook van 'hartstikke leuk' via 'geweldig' tot 'fantastisch'. Hulde ook aan de schippers die zich keer op keer in de grootste chaos op het water ooit moesten begeven en dat zonder noemenswaardige schade hebben volbracht. Dit mede dankzij matrozen die soms letterlijk met handen en voeten het gevaar van botsingen met de kleinere en fragielere scheepjes moesten afwenden.

Ook de directie van de GVB-Veren was uitermate tevreden over onze inzet en flexibiliteit, hoewel sommigen soms ook twijfelden aan de fysieke capaciteiten om deze diensten te draaien (het waren vaak lange dagen).

We hebben een fraai visitekaartje afgegeven voor de toekomst en zijn nautisch weer volop in de picture.

Het historische IJ-buurtveer vaart nog twee zondagen


F: Tim Castricum

Dit seizoen vaart op zon- en feestdagen weer het klassieke 'Nieuwendammer bootje'. Het historische IJ-veer XIII is na een restauratie gelukkig weer beschikbaar. De veerdienst wordt uitgevoerd door het AOM met steun van de stadsdelen Noord, Zeeburg, Centrum en het GVB-Veerbedrijf.

De bijna twee uur durende IJ-buurtveertochten beginnen achter het Centraal Station, bij steiger 10 aan de De Ruyterkade (vertrekplaats van de waterbus naar het Java-eiland). Er zijn haltes op het Java- en KNSM-eiland, de kop van Sporenburg, Schellingwoude en in het oude Nieuwendam (bij café 't Sluisje). Daar kunt u zowel opstappen als de tocht onderbreken voor bijvoorbeeld een wandeling, waarna u de tocht later op de middag met hetzelfde kaartje kunt voortzetten. Lees meer ...

[ advertentie ]