Move 19 april 2007

 

 

 

Gratis maandelijkse nieuwsbrief voor belangstellenden in het Amsterdamse openbaar vervoer | nummer 9 | vierde jaargang | donderdag 19 april 2007
 Samenwerkende Openbaar Vervoer Musea | bekijk de nieuwsbrief online | download de nieuwsbrief in pdf | huur een tram of bus | museumtram.nl

Stoeltjeswagen 307 kan weer rijden!

Paashazen op de tram


F: Stichting Tramwerk

Op 19 maart heeft de Amsterdamse 307 voor het eerst in 54 jaar zijn eerste meters op eigen kracht afgelegd in de door het HTM verlaten werkplaats Lijsterbesstraat in Den Haag. Bijzonderheid is dat dit de eerste keer is dat een tram met volledig nieuw gebouwde replica's van originele sleepringschakelkasten heeft gereden. Voor zo ver wij weten een wereldprimeur! Lees meer...


F: Tim Castricum

Heeft u de nieuwe folder van de Museumtramlijn?

Het paasweekeinde werd bij de Museumtramlijn alsvanouds opgeluisterd door de aanwezigheid van paashazen. Dit jaar bezocht de hele paashazen-familie de antieke trams om lekkere chocolade-eitjes uit te delen en om gedecoreerde eieren te verstoppen. Kinderen kregen een cadeautje als ze een ei hadden gevonden. Op beide prachtige en zonnige dagen tesamen bezochten meer dan 3000 passagiers de Museumtramlijn.

De nieuwe folder van de Museumtramlijn, seizoen 2007, werd vorige maand bezorgd. Vers van de pers werden de eerste exemplaren al direct verspreid onder toeristische partners. De VVV's worden binnenkort bevoorraad. Heeft u de folder al gezien? Hij is te downloaden op de website of simpelweg via deze link:
Download de folder ...

Amstelpontje vaart weer

GTA 663 te zien op de restauratiebeurs


F: Eigen Foto
De 663 is voor een kleine week naar de Brabanthallen gebracht. Daar staat Stichting Tramwerk met een stand over het restaureren van trams op de restauratiebeurs. Onze vaste transporteur Brouwer bracht de 663 veilig op maandag 16 april naar Den Bosch. De Nederlandse restauratie-beurs gaat op 19 april van start en duurt drie dagen.
Lees meer...

F: Stichting Tramwerk
Na een winterstop is sinds zaterdag 14 april het pontje over de Amstel ter hoogte van de Kalfjeslaan weer gaan varen. Het pontje, bestemd voor fietsers en wandelaars, vaart van de Kalfjeslaan in Amsterdam-Buitenveldert naar de Ouderkerkerdijk in Amsterdam-Watergraafsmeer. Het pontje is onderdeel van een aantrekkelijke recreatieve fiets- en wandelroute aan de oostkant langs de Ouderkerkerdijk en door de Duivendrechtse Polder en het natuurgebied Middelpolder.

Deels nieuw dak voor 't Tremmencentrum

Het door de storm van januari deels verwoeste doek van de restauratie-werkplaats 't Tremmencentrum is door een aannemersbedrijf hersteld. Het open gedeelte op de foto is transparante beplating. Daardoor krijgen de restauratieprojecten meer licht, wat natuurlijk overdag veel scheelt aan energie. Met de nog goede beplating is de rest van het dak gerepareerd.
F: Tim Castricum

Proef CargoTram afgesloten op Museumtramlijn

Sporen


F: René Gerhards
Van 7 tot 31 maart 2007 reed CityCargo Amsterdam met twee vrachttrams op proef op het huidige tramnet voor de bevoorrading van de Amsterdamse binnenstad. De Pilot van  moet aantonen of het goederenvervoer per tram in Amsterdam haalbaar is. Liefhebbers konden één van de twee trams tijdens Pasen zien bij de Museumtramlijn. Lees meer...

Pontveren voeren voor de laatste keer

Verslaggever Wim Wegman ging vijftig jaar na de laatste rit later op zoek naar wat er nog in het landschap is terug te vinden van de 'Haarlemmermeerlijnen' en deed vele verrassende ontdekkingen. Hij noteerde bovendien de soms grappige, soms verdrietige, vaak opmerkelijke, maar altijd gepas-sioneerde verhalen. Het boek is op zondagen te koop in de Museumwinkel in het Haarlemmermeerstation.
Lees meer ...

F: René Gerhards
De laatste pontveren 20 en 21 zijn uit de vaart genomen. Tot zaterdag 31 maart voeren de ponten tussen de Distelweg in Amsterdam Noord en Houthavens in Westerpark. De overtocht wordt nu uitgevoerd met kleine veren. De beide ponten blijven bij het GVB als reserve. Bovendien zijn de veren opgenomen in het rampen-evacuatieplan van Amsterdam Noord.

Dag van het Park

Boedapester 2964 rijdt weer, maar nu in Debrecen


F: Gemeente Amstelveen
Boedapester 2964 kwam in 1987 naar Amsterdam om het Holland festival op te luisteren. Na dit festival raakte de tram in verval. In 2005 werd besloten om de tram over te dragen aan het vervoerbedrijf DKV van het Hongaarse Debrecen die al een restauratieplan hadden. Op 26 februari heeft de tram onder het nieuwe nummer 260 de eerste ritten gereden.
F: Gara Kálmán
Op 27 mei 2007 wordt alweer voor de derde keer de Dag van het Park gehouden. Deze dag heeft zijn oorsprong in België en bestaat daar al ruim 15 jaar. De ANWB heeft drie jaar geleden het initiatief genomen om ook in Nederland een Dag van het Park in te stellen. Dat is ieder jaar de laatste zondag in mei geworden. De opening heeft plaats in de op één na groenste gemeente: Amstelveen. De Museumtramlijn verzorgt het vervoer tussen de verschillende stadsparken.
Lees meer ...

Korte filmpjes van Museumtrams op YouTube

De publiciteitsafdeling van stichting MOVE heeft diverse korte filmpjes van museumtrams op de website YouTube geplaatst. De resultaten van deze website zijn ongekend, daarbij is het gewoon leuk om filmpjes te bekijken. Als u met de muis op het 'play' icoontje klikt ziet u bijvoorbeeld de haagse PCC 1024 vertrekken. Er staan op dit moment 16 films online. Dat aantal zal snel groeien. Zie meer ...


F: Tim Castricum

Laatste Amsterdamse 'Bolneus' rijdt in Polen

RECTIFICATIE

In 1993 vertrokken een aantal zogenoemde Amsterdamse 'bolneuzen' uit de oudste series naar het Poolse Poznan. Inmiddels zijn die wagens gesloopt. Enkele jaren geleden gingen nog een aantal trams naar Polen. Veel werd er aan de wagen niet veranderd. De wagens kregen een nieuwe kleur, een nieuw nummer en een nieuwe bestemmingsfilm.


F: Rob Giphart

Steun de OVMusea!

In de vorige nieuwsbrief (nummer 8, maart 2007) werd een artikel gepubliceerd over de trouwtram. Op 1 januari 2008 krijgt de Gemeente Amstelveen er een trouwlokatie bij. De foto die het artikel begeleide is genomen op het emplacement bij de museum-tramremise aan de Karperweg. De foto is niet zoals het bijschrift vermelde van Aad Hoekstra, maar van onze medewerker Rob Giphart. De redactie heeft van Rob een aantal mooie nieuwe opnames ontvangen.


F: Tim Boric

In de afgelopen dertig jaar is door de samenwerkende OVMusea een unieke collectie mobiel erfgoed opgebouwd. Een collectie die nergens in de wereld zijn weerga kent. De voertuigen zijn opgeknapt en worden geconserveerd voor ons nageslacht, zodat ook zij kunnen ervaren hoe het is om terug te reizen in de tijd. Teken voor behoud en steun de Amsterdamse OVMusea met een minimale jaarlijkse bijdrage van 15 euro. Lees meer ...

 © Stichting MOVE :: Postbus 59665 :: 1040 LD Amsterdam | Privacy verklaring | Disclaimer | Contact | Auteursrechten

Deze nieuwsbrief wordt u maandelijks gratis toegezonden. U kunt niet reageren op deze nieuwsbrief door 'reply' te gebruiken. E-mails worden dan niet gelezen. :: Reacties kunt u per e-mail sturen aan de afdeling Marketing :: Adreswijzigingen stuurt u per e-mail aan de Donateursadministratie :: Uw gegevens worden, conform de wet op de bescherming Persoonsgegevens, niet beschikbaar gesteld aan derden en uitsluitend aangewend voor gebruik door de samenwerkende Amsterdamse OVMusea :: Stelt u geen prijs meer op het ontvangen van deze nieuwsbrief ? Afmelden doet u door een e-mail te sturen.

powered by
Merkator Locatie & Citymarketing