Vuurtoren eiland

 

 

 

Vuurtoreneiland is een fort omgeven door water, stilte, licht en lucht. Het ligt in het IJmeer net uit de kust van de polder IJdoorn bij Durgerdam. Staatsbosbeheer zoekt een ondernemer die Vuurtoreneiland wil restaureren en exploiteren.

Werelderfgoed

Er staat een kleine vuurtoren op. Samen met Pampus en Fort Diemerdam verdedigde het Vuurtoreneiland in het IJmeer ooit de mond van het IJ en de hoofdstad tegen aanvallen over de Zuiderzee. Op het Vuurtoreneiland staat namelijk één van de 45 forten die samen de Stelling van Amsterdam vormen. De stelling is sinds 1996 UNESCO werelderfgoed.

Monument

Het fort op het Vuurtoreneiland is een uniek monument van militaire en waterstaatkundige techniek. Maar door weer en wind gaat de toestand van de halfondergrondse gebouwen steeds verder achteruit. Ze zijn verweerd, verzakt, gescheurd, lek en deels volgelopen met regenwater. Ze moeten zo snel mogelijk aangepakt worden om verdere achteruitgang te voorkomen en te behouden voor de toekomst. Staatsbosbeheer heeft niet alleen de taak de natuurwaarden van het eiland te behouden, maar ook het culturele erfgoed te beheren en open te stellen voor het publiek.

 

Beperkingen

Niet alles kan en mag op Vuurtoreneiland. De militaire gebouwen zijn een provinciaal monument, de vuurtoren is een Rijksmonument. De ‘sky-line’ van het eiland en de rust van de omgeving mogen dan ook niet worden aangetast. 
Het eiland leent zich niet voor grootschalige en verstorende vormen van recreatie. Er is een grens aan het aantal bezoekers dat het eiland en het kwetsbare natuurgebied eromheen aankunnen. Op dit moment is Vuurtoreneiland nog gesloten voor publiek en uiitsluitend over water bereikbaar.

Partner

De expertise van Staatsbosbeheer is het beheer van natuur en landschap. Gebouwen onderhouden en exploiteren, daar zijn anderen beter in. Daarom zoekt Staatsbosbeheer een partner die Vuurtoreneiland wil restaureren, beheren en commercieel exploiteren, inclusief de gebouwen die erop staan. 
Een toekomstige exploitant krijgt de beschikking over een exclusieve monumentale locatie in een uniek stukje Waterland. Met vrij uitzicht op de bootjes en schepen in het IJmeer, op het havenstadje Durgerdam met haar houten huizen en op de drukte van de hoofdstad.